Старт проекту #Діти_пишуть: погляд очима дітей на різноманітні заходи


Опубликовано 07 Февраль 2020 в 14:00

Блог Дети в городе Харьков >  Концерты >  Старт проекту #Діти_пишуть: погляд очима дітей на різноманітні заходи


Старт проекту #Діти_пишуть: погляд очима дітей на різноманітні заходи

Photo: Діти в місті


Досить часто, обираючи захід, на який дуже хочеться зводити дитину, ми спираємося на власний досвід, відчуття та бажання. Буває, що сім’я пропускає якусь подію або концерт, бо не впевнена, чи сподобається це дитині. Щоб полегшити вам завдання при виборі дитячих заходів та показати дитячий погляд на найцікавіші події, що відбуваються в Україні, «Діти в місті» спільно з  медіа-школою Nova Moda запускає проект #Діти_пишуть.

В рамках цього проекту діти будуть відвідувати різноманітні шоу, вистави, концерти, та ділитимуться з вами своїми враженнями. Їхні емоції, реакції та коментарі ми публікуватимемо в нашому блозі. Першим героєм проекту стала 16-річна Анастасія Сидора, яка відвідала «Інтерактивне оркестрове шоу для дітей», влаштоване Молодіжним академічним симфонічним оркестром «Слобожанський».






Анастасія Сидора

16 років

перша учасниця проекту #Діти_пишуть, яка відвідала «Інтерактивне оркестрове шоу для дітей»







Нещодавно в мене з’явилась можливість відвідати нове і унікальне оркестрове шоу для дітей. Зважаючи на мою любов до музики, а особливо оркестру, емоцій в мене багато і я готова поділитись своїми враженнями.

Ця концертна програма унікальна, адже головні учасники дійства - юні глядачі, їх батьки та вчителі! На концерті вони не просто спостерігають за тим, що відбувається на сцені, а й мають можливість диригувати оркестром, грати на музичних інструментах, брати участь в цікавих конкурсах і вікторинах. В ролі ведучого виступає сам диригент – креативний та дотепний Сергій Лихоманенко!

Музиканти ще не вийшли на сцену, а вже створили атмосферу в залі, коли з-за лаштунків почали доноситися приємні звуки. Зовсім скоро глядачі зможуть насолодитися улюбленими композиціями. Різні інструменти, різні мелодії, всі грають одночасно - ось так звучить підготовка до концерту. Це одразу нагадує мені музичну школу, бо теж саме можна почути там, йдучи коридорами.



Діти брали активну участь в іграх та конкурсах. Photo: МАСО "Слобожанский"


Диригент, який виступав і в ролі ведучого, оголошує, що концерт зараз почнеться і одразу починає взаємодіяти з залом і дітьми. Юні цінителі музики дуже активні, адже сьогодні мають шанс спробувати себе в ролі диригента і навіть отримати диплом. З самого початку ведучий викликає дітей на сцену для міні-гри: вони мають шукати музичні інструменти за назвою, а музиканти демонструють як ті звучать. Діти максимально поринають у життя оркестру. Наприклад, одна дівчинка просто ходила серед музикантів на сцені та шукала фагот. Ось що значить не нудний концерт. До речі, диригент відповідав на запитання дітей і все пояснював. Глядачі були вражені, всі активно брали участь в іграх та конкурсах.

В цей час на екрані транслювали презентацію, яка доповнювала слова ведучого. Дітям було цікаво, адже були використані кадри з мультиків і яскраві підписи. Сергій Лихоманенко виявляється вміє не тільки керувати оркестром, а ще й чудово взаємодіяти з глядачами. Він жартує, спілкується з дітьми і знає як їх зацікавити. Зал повний рук, коли Сергій ставить чергове питання.

Пізніше дітей знову викликали на сцену, а музиканти допомогли їм відчути себе справжніми диригентами. Вони вчили схеми диригування і повторювали рухи за Сергієм. Коли вступає гучна музика, хочеш не хочеш – починаєш ритмічно махати руками. Відчуття, ніби керуєш цією чудовою музикою, просто вражає. Хочеться повністю поринути в цю атмосферу і відчути як це - створювати щось настільки прекрасне.

Повинна відзначити, що і музика не проста. Музиканти грали класику у новій інтерпретації, а також саундтреки з фільмів. Щось усім знайоме, але зовсім нове. Інколи мені хотілось чути більше живої музики, ніж фонограми з обробкою. Але, мабуть, це додавало щось нове до звичних композицій.



Незвичайна музика підкорила глядачів. Photo: МАСО "Слобожанский"


Я зажди впадаю майже в транс коли оркестр виконує «В печері гірського короля», тому цей концерт не став виключенням. Доки я насолоджуюсь музикою, на екрані з’являються зображення інструментів, що грають, транслюють фото композиторів і назви п‘єс. Схоже на неймовірно веселий і цікавий урок. Для будь-якого юного музиканта це чудовий досвід.

Несподівана ситуація в залі ще раз довела наскільки Лихоманенко талановитий ведучий. Коли один хлопчик розплакався, диригент не розгубився і затіяв нову гру. Двоє дітей вийшли на сцену, а зал визначав тональність композицій. Сумний хлопчик уособлював мінор, а веселий - мажор.

Після концерту в мене з‘явився шанс поспілкуватися з диригентом. Він пояснив, що іноді приходилось імпровізувати, адже з юними глядачами буває складно. Також виявилося, що у ролі ведучого Сергій був вперше. На мою думку, ця спроба була вдала, адже формат шоу всім сподобався. Як розповів диригент, секрет успіху - педагогічна система Карла Орфа (німецький композитор та педагог). На думку Орфа, завдання музичного виховання не має обмежуватись лише розвитком слуху, ритму, навчанням співу і гри на інструментах. Дуже важливо розвивати фантазію, уміння творити та імпровізувати у процесі музикування.

У цілому враження від концерту тільки позитивні. Активність глядачів і щирі посмішки дітей після шоу доводять, що такі заходи – чудовий спосіб вчитися музиці з задоволенням. Ця програма руйнує міф про нудну класичну та оркестрову музику. Тут ви отримаєте лише чудовий настрій і естетичне задоволення.






Подпишись на еженедельную программку от "Дети в городе"


Поиск