Безпечне взуття для дітей: що вибираємо влітку


Опубликовано 25 Июнь 2024 в 12:00

Блог Дети в городе Харьков >  Лайфхаки для родителей >  Безпечне взуття для дітей: що вибираємо влітку


Безпечне взуття для дітей: що вибираємо влітку

Photo: rozetka.com.ua


Дитяча нога постійно та дуже швидко росте, тож у цей період стопу легко деформувати неправильним взуттям. Часом батьки думають, що найважливішими є лише перші роки, але й у старшому віці важлива турбота про комфорт і безпеку дитячих ніг. Влітку потрібно вибирати особливо ретельно, адже додається ризик виникнення грибка та дерматиту через спекотну погоду, внаслідок якої ніжка сильніше пітніє.


Яке взуття можна вважати безпечним


Для початку потрібно вибрати взуття по сезону. Для літа знадобиться декілька пар, адже часто йдуть дощі й можливі похолодання. Знадобляться кросівки, кеди та босоніжки для хлопчика або дівчинки.


Вимоги до дитячого взуття:

  1. Гнучка підошва. Вона необхідна для моделювання правильного механізму ходьби та розвитку м’язів стопи.
  2. Яскраво виражений протектор. Потрібен для хорошого зчеплення на слизьких і нерівних поверхнях, які дуже часто трапляються в житті непосидючих малюків навіть у найкращу погоду.
  3. Можливість регулювання. Щоб стопа розвивалася правильно, потрібно мати можливість встановлювати потрібну ширину.
  4. Вільний мис. Взуття має бути широким, без здавлювання, тому варто передбачити запас на випадок швидкого росту.
  5. Невелика вага. Босоніжки чи кросівки мають бути легкими, щоб не додавати навантаження на опорно-рухову систему, яка лише формується.
  6. Жорстка п’ята. П’ятка має бути жорстко зафіксована, щоб сприяти правильному положенню гомілковостопного суглоба. Це надзвичайно важливо під час активного руху, щоб уникнути травмування.
  7. Внутрішній амортизатор. Всередині має бути устілка анатомічної форми, яка підтримуватиме ступню та гаситиме удари й вібрації. Бажано, щоб устілка витягувалася для провітрювання.
  8. Сучасні мембрани, що «дихають». Всередині має бути технологічний матеріал, який сприяє швидкому виведенню поту та захищає від розвитку шкідливих бактерій. Надмірна волога та висока температура часто призводять до проблем.
  9. Натуральні матеріали. Для загального розвитку організму краще використовувати взуття зі шкіри або бавовни, щоб ніжки менше втомлювалися та відчували комфорт.

З кожним кроком дитини кістково-м’язовий апарат отримує додаткове навантаження, тому важливо підібрати правильне взуття з урахуванням анатомічних особливостей.


Photo: rozetka.com.ua


Як правильно виміряти розмір ноги


Не можна орієнтуватися на довжину іншої пари взуття або просто прикласти лінійку. У кожної моделі власна товщина стінки, тому внутрішній простір може значно відрізнятися. Потрібно покласти на рівну підлогу лист паперу та попросити дитину стати на нього стопою. Вона має рівномірно спиратися на обидві ноги, як під час звичайного стояння.

Стопу потрібно обвести олівцем, і лише тоді проводити вимірювання. Бажано заміряти обидві ноги, адже інколи стопи ростуть нерівномірно. Під час купівлі взуття потрібно залишити запас приблизно в сантиметр по довжині, щоб дитина почувалася вільно. Але й надміру вільний рух всередині шкідливий!





Подпишись на еженедельную программку от "Дети в городе"


Поиск